Vadkerti harangok
2014. augusztus


Hadd induljon tűzzel az új tanév!
Szentmiseszándékok
Túrmezei Erzsébet: Szeptember
Események dióhéjban
Nyári pillanatképek
Választási előzetes
Ferenc pápa üzenetei IX. rész
Az imáról
Kérés és hálaadás
A három szita
Életige
Ingyenes jogi tanácsadás
Kolping híreink
Önkormányzati hírek
Műfüves pálya bérlése
Híreink

Vissza az előző menüre

Hadd induljon tűzzel az új tanév!

Kedves Fiatalok!

A tanévnek nem szabad nekimenni nyugodt beletörődéssel: „legyen meg, aminek lennie kell, essünk túl ezen is” gondolatokkal. Az új tanévhez, az élethez kell egy-egy jó adag belső tűz, virtus: „Csak azért is én megmutatom!”

Tudjátok, a tanév egy hatalmas verseny! A kérdés: képes vagy legyőzni önmagad újból és újból a leckék, a tanulás hatalmas viadalában? Ha tápos vagy, akkor biztos, hogy feladod, és kapsz ezer okot, amiért nem éri meg tanulni, készülni, eredményesen vizsgázni. De ha jóféle magyar emberből vagy, akkor nem adod fel, hanem a jó harcot jó végre viszed, és eredményesen leteszed azokat a fránya vizsgáidat!

Szinte mindegy, hogy mit kérnek a tanárok, a lényeg, hogy te légy a győztes! Ha ma az iskolában rászoksz a kudarc keserű ízére, akkor egy életen keresztül az fog téged hosszan kísérni, nyomodban lihegni nyálasan, mert te őt gyáván magadhoz fogadtad, otthont adtál az életedben neki. De ha ma kemény munkával győzöl az iskolapadban, holnap az életben is győztes leszel! Ha a tanulásból, munkából fakadó sikert magadhoz édesgeted kemény, kitartó küzdelemmel, akkor az mint hűséges oroszlán mindig veled marad. Tudnod kell, hogy ehhez soha egyetlen egy csatát sem szabad feladni, elveszteni! Nem arra születtél, hogy lábtörlő légy!

Kezdődik a tanév, szeretettel bátorítlak! Nézz magadba, téged Isten teremtett, nem vagy selejt, képes vagy győzni, hát akkor gyertek, szedjük szét azt az iskolát!

Szeretettel, Csaba testvér

Vissza az újság tetejére

Túrmezei Erzsébet: Szeptember

Gyerünk gyerekek, iskolába!

Kemény pad és fekete tábla

ne legyen nekünk idegen!

Csak integessen a szabadság,

vidám játék, hangos mulatság.

át a nagy ablaküvegen.

Mi üljünk csendben, üljünk rendben,

legyünk nagyon szorgalmasak,

s csodaország titokkapui

hamar megnyílanak.

 

Neves betűbirodalomban

most biztos nagy vígalom van.

Találni ott csodát sokat.

Komoly tanító bácsik, nénik,

- hogy kinek adják, nem is nézik -

Osztogatják a kulcsokat.

Számország is tréfás egy ország,

oda is bekukkanthatunk.

Ha figyelünk, miénk a kulcsa,

s lehet sok jó napunk.

 

Gyerünk, gyerekek, iskolába!

Oda is, ahol nincsen tábla…

- iskola sok van ám nagyon. –

Ahol az Úr Jézus a mester,

s ahol az ősz öreg se restell

gyermekként ülni a padon.

Vár az Úr Jézus iskolája.

Tantárgy: hit, remény, szeretet.

Iratkozz be. Add oda néki

gyorsan szívedet.

De jó lesz mindig vele menni,

mindent az ő kedvére tenni.

De könnyű lesz az életünk!

Ha nehéz is lesz majd a lecke,

ki gyáva még, hogy megijedne:

ott a Mester! Segít nekünk!

Ő ad erőt és Ő ad áldást,

hiányunk nem lesz semmiben,

csak rá figyeljünk, vele járjunk,

S kövessük őt híven!

 

1935

Vissza az újság tetejére

Események dióhéjban


Nyár van. Az aratás és a nyaralás ideje. Ilyenkor lecsendesedik a rendezvények özöne. lecsendesedik, de meg nem szűnik, hogy cáfolatául szolgáljon „a faluban nem történik semmi”-t huhogók kórusának. pillantsunk csak bele a történésekbe, amely az előző számunk megjelenésétől megvalósult.


Július 26., szombat. Az esti szentmise a temetői kápolnánál van, immár hetedik éve. Hagyomány! Hűség! Szent Anna személyében a nagyszülőkre emlékezünk. A jelenlévőkre és az itt nyugvókra egyaránt. A palóc földön több mint 300 éves hagyománya van Jézus nagyanyjának, Szent Annának tiszteletében. E kápolna is az ezerhétszázas évek elején épült és szépül folyamatosa. Ennek tanújele az is, hogy Czinege István és felesége, Pistyúr Erzsébet ajándékaként egy szép, Bozsonyik Gábor által készített, a fotón is látható, oltárral is gazdagodott e szent hely. Él a hagyomány és él a hűség, amit az is jelzett, hogy sokan voltunk és a szentmise végén közel száz unoka jött a nagyszüleivel, hogy személyes áldásban részesüljön „útravalóul”.

A következő nap sem múlt el nyomtalanul életünkben. Szent Kristófra, az autósok (közlekedésben résztvevők) védőszentjére emlékeztünk a három vasárnapi szentmisén. Emlékeztünk és közösen imádkoztunk, hogy a szent története tanítson meg arra, hogy egyedül Urunknak és Istenünknek szolgáljunk, még akkor is, ha embertársainknak végezzük a szolgálatot. Isten áldását kérve a közlekedők szerencsés célba éréséhez, a szentmisét követően 113 autó és sofőrje részesült áldásban Lukács András atya által, immár szintén hetedik éve.


Megjegyezni kívánom, ezen a napon volt Balassagyarmaton a Palóc búcsú, Szent Anna tiszteletére, ahol egyházközségünket a Kalász egyesület képviselte, és ezen a napon tették meg utolsó kilométereiket a Balatont megkerülő kerékpárosaink is.

Július 31., csütörtök. Ignác napja egyben községünk fogadalmi ünnepnapja, amire folyamatosan emlékeztet bennünket a szentélyünk oldalfali freskója is. Az ünnepi szentmisére sokan jöttek el, hogy az oltár zsámolya előtt adjanak hálát Istennek a sok jótéteményéért, köztük azért is, hogy a közöny szembeszelében együttünnepléssel teljesíteni tudtuk eleink „örök időkre” tett fogadalmát. A szentmise főcelebrása Győri Csaba, nógrádi plébános volt. Most megosztom néhány, a prédikációjában elhangzott gondolatát, hogy akik akadályoztatva voltak a személyes jelen létben, részesei lehessenek e sorok által ünnepünknek.

Csodálatos élmény, hogy több mint 100 év után is ilyen sokan komolyan vették őseik fogadalmát, aki akkor valamit nagyon megéreztek. Tudták, hogy egyedül Istenben bízhatnak, és csak rá hagyatkozhatnak minden vészhelyzetben. Őseink megérezték azt, jó az, ami Istentől van, hisz a jó forrása egyedül Ő. Isten nem ad betegséget. Legfeljebb megengedi, hogy belátásra bírjon bennünket.


Így volt ez a fotón látható Ignác esetében is, aki 30 évesen tért meg egy kemény folyamat útján. Legyen az élete számunkra is példa, ami a Krisztus katonájának lenni nem könnyű, de teljesíthető feladatban ölthet testet. Ezért nem elég megtérni, a megtérést folyamatosan megélni is kell. Nem szabad feladni a jobbá válásért folytatott harcot, még akkor sem, ha olykor-olykor elesünk a „csatában”. Mindig fel kell állni, a bocsánatkérés, a bánat közreműködésével. Jegyes mise is volt az ünnepi szentmise. Hozzájuk és általuk minden fiatalhoz is szólt Csaba atya. Felhívta a figyelmüket arra, hogy a haza és az egyház sorsa egyaránt a kezükben van, hisz ha nem az üres bölcsők, hanem a gyerek hangtól hangos gyerekszobák jellemzik a most házasulókat, akkor jut majd gyermek az apának, az anyának, a hazának és egyháznak egyaránt, és nem borul fel a sokat hangoztatott etnikai egyensúly sem.

A nyár még tart. A programok is folytatódnak. Ezek sorát nyitotta az idősek szentkúti zarándoklata. De lesz Gödörfesztivál, augusztus 20-i ünnepség, terményekért hálát adó körmenet és szabadtéri táncházzal összekötött kézműves foglalkozás is, melyekről a szervezők megnyilatkozásai által olvashatunk a következő számainkban.

(2014.08.04. emjé)

Vissza az újság tetejére


Nyári pillanatképek


Az idei nyár sem múlhatott el közös nyaralások nélkül. Ebben az évben két helyszín és átfedő időtartam jellemezte a közösségben eltöltött időnket. Kisgyermekes családjaink a gyulai vár bevételére vállalkoztak, míg az alapítók csapata egyházmegyénk legdélkeletibb településén, a Cibakháza filiájaként szereplő Cserkeszőlőn alkotott üdülő közösséget. Mindkét csapatra jellemző volt a pihenve egymásra figyelés és a hitbeli erősödés Kisrigó László püspök atya és Varga Tamás lelkipásztori kisegítő közreműködésével.

Most néhány gondolat a cserkeszőlői napokról. Népes csapatunk egyik fele az új, de üresen álló plébánia épület vendégszobáiban ütött tanyát, míg a másik fele a fürdőbázissal határos Camping öt, a gyergyócsomafalviak által most készített, faházát vette birtokba. A látszólag különálló helyek mégis együtt nyaralásról tettek tanúságot. Nemcsak azzal, hogy a sok medence valamelyikében találkoztunk, hanem azzal is, hogy rögtön továbbadtuk, mit érdemes ki próbálni, vagy hol kaphatunk különböző kezeléseket. A közösségben lenni jó megéléséről tanúskodik az is, hogy nagy tortával köszöntöttük a 17. életévét töltő Zsófit, de zengett az éljen soká a 46. és 60. születésnap és a 23. házassági évforduló ünneplése kapcsán is.

A kirándulás sem maradhatott ki cserkeszőlői életünkből. Tiszainokán, Pfeiffer Ferencék 200 hektáros családi birtokán tettünk látogatást, ahol egy igazi falusi gazdaság felépülési folyamatáról hallhattunk a 350 éves tölgyfa alatt, amely még szintén a régi családi birtok része volt, a volt magtárból kialakított lakóépülettel együtt. Megjegyezni kívánom, hogy az ötgyermekes geodéta pedagógus házaspár 1990-ben Csepelről tért vissza ide, és a semmiből alakította ki e pincészettel is rendelkező farmot.


Egy kirándulás vagy üdülés nem az igazi, ha csak a földiekről szól. Ennek tudatában már érkezéskor felmértük a templomi közösséggel történő találkozások lehetőségeit. A vasárnapi, szerdai és pénteki (Nagyboldogasszony) igeliturgia egyike sem múlhatott el nélkülünk. Megtapasztaltuk a paphiány, a megrázó esemény (itt volt plébános a tavaly ősszel meggyilkolt, Nógrádban szülei sírjára eltemetett Szarvas András) emlékét és lelki jelenlétét a templom falán elhelyezett márványtábla is jelzi a betérők számára - csodákat tud tenni egy kis közösség életében, melynek élére a kántorukból lett lelkipásztori kisegítő, Varga Tibor állt, magával ragadva a távolodó fiatalokat és időseket egyaránt. A nép nyelvén beszélő ember minden igeliturgián támpontokat adott a szent cselekményben résztvevőknek, melyből zárszóként néhányat megosztok kedves olvasóinkkal.

Jézus felénk is nyújtja a kezét, mint a vízen járni akaró Péter felé, hangzott el e kijelentés vasárnap reggel. Vajon mi észrevesszük-e ezt a felénk nyújtott kezet? Merünk-e fenntartás nélkül abba kapaszkodni, vagy  a világ mocsarába, a nagy szabadosságba való elsüllyedést választjuk?

Kolbe atyát szerda reggel állította példaképül elénk. Ő az életéről is le tudott mondani azért, hogy egy másik ember éljen. Vajon én miről tudok vagy tudnék lemondani egy istenarcot rejtő másik ember számára?

Nagyboldogasszony napján tudatosította bennünk, hogy nem vagyunk árvák, hisz van égi édesanyánk, aki most is vigyáz reánk. Bízzunk benne, s merjük kérni közben járását Szent Fiánál, hogy legyen erőnk megmaradni hitben és magyarságban egyaránt.

A kirándulás véget ért ugyan, de az élet élni akar és megy tovább. Az egyházi és egyesületi és politikai események sorban követik egymást, melyek tevőleges jelenlétre hívnak bennünket úgy, mint a Kálvária búcsúnk, a szentendrei Kolping családi nap, a szentkúti zarándoklat Magyarok Nagyasszonya alkalmából és az önkormányzati választások.

2014.08.19. emjé

Vissza az újság tetejére

Választási előzetes

Ha járjuk az országot és a lakóhelyünket, nagy plakátok hívják fel figyelmünket az október 12-i ÖNKORMÁNYZATI választásokra. Fontos, sőt keresztényi kötelesség az azon való részvétel. Mi döntünk itt arról, hogy ha szegényes körülmények között is, kikre bízzuk településünk vezetését. Ne dőljünk be az ígérgetőknek, a hiteles szolgálattevőket keressük a szavazólapokon.

Segítségül néhány információ. A szavazáskor minden választó három szavazólapot kap. Az egyik a megyei közgyűlés listája, ahol a KDNP-FIDESZ pártszövetség is szerepel. A második szavazólapon a polgármester jelöltek szerepelnek, míg a harmadikon a képviselőként megmérettetést vállalók. A lista még nem teljes. Így most csak a KDNP által is támogatottak nevét ismertetem, hogy ne lepődjenek meg, ha ők vagy segítőik ajánló aláírásuk végett szeptember 5-ig megkeresik Önöket.

Polgármester jelölt: dr. Kovácsné Nagy Mária

Képviselő jelöltjeink: Antal Jánosné, Boskó Lajos, dr. Kovács János, Molnár János, Szabó János, Valent József

Vissza az újság tetejére

Ferenc pápa ütenetei IX.rész

Az Egyházhoz tartozunk

„Keresztények vagyunk, mert az Egyházhoz tartozunk” - kezdte üzenetét a Szentatya. Mi nem vagyunk elszigetelve, és nem egyéni jogcímen vagyunk keresztények, ki–ki a saját maga módján. Nem! A mi keresztény identitásunk az, hogy hozzátatozunk egy néphez. Keresztények vagyunk, mert az Egyházhoz tartozunk. Úgy vagyunk ezzel, mint a nevünkkel. Ha az a nevem, hogy „keresztény vagyok”, akkor a családi nevem az, hogy „az Egyházhoz tartozom” - mondta a pápa. Ez megjelenik az Isten nevében is. Az égő csipkebokor csodálatos történetében úgy nevezi önmagát, mint az Atyák Istene. Nem azt mondja, hogy én vagyok a Mindenható, hanem azt, hogy „Én vagyok Ábrahám, Izsák és Jákob Istene. Úgy mutatja önmagát, mint aki szövetséget kötött atyáinkkal, és mindig hűséges marad a szövetségéhez. És bennünket is arra hív, hogy lépjünk be ebbe a kapcsolatba, amely megelőz bennünket. Az Istennel való kapcsolatunk abból a korból ered.

Üzenete második részében Ferenc pápa hálásan gondolt azokra, akik megelőztek bennünket, és akik befogadtak az Egyházba. Senki sem lesz keresztény önmagától! A keresztény annak a népnek a része, amely távolról jön. A keresztény ahhoz a néphez tartozik, amelyet Egyháznak hívnak, és az Egyház „csinálja” a keresztényt a keresztsége napján, majd így tovább, katekézis és sok egyéb dolog révén, mondta a Szentatya.

Ha hiszünk, ha tudunk imádkozni, ha ismerjük az Urat, ha meg tudjuk hallgatni a szavát, ha közel érezzük őt, ha felismerjük őt a testvérekben - folytatta a pápa -, mindez azért van, mert mások előttünk megélték a hitet, azt ránk hagyták, tehát a hitet atyáinktól, az elődeinktől kaptuk, és ők tanították azt nekünk. Ha jól végig gondoljuk ezt, ki tudja, hány kedves arc vonul el lelki szemeink előtt. Talán a szüleinkké, akik a keresztséget kérték számunkra, aztán a nagyszüleinkké és más családtagjainké, akik megtanították a keresztvetést és az első imádságokat. Élénken emlékszem arra a nővérre, aki nekem a katekizmust tanította, most már biztos a mennyben van, őrá emlékezve mindig hálát adok érte Istennek. Vagy ott van a plébánosom arca, vagy egy másik papé, nővéré, egy hitoktatóé, aki átadta nekünk a hitet, és segített bennünket a hitben növekedni, úgy, mint keresztények. Íme ez az Egyház, amelybe befogadtak, és ahol megtanultunk hívőként élni.

Katekézise harmadik részében Ferenc pápa a keresztének egymáshoz való kapcsolatáról szólt. Ezt az utat nemcsak mások által tudjuk megélni, hanem másokkal együtt. Az Egyházban nem létezik a „csináld magad” jelenség. És mégis hányszor halljuk ezt. „Én hiszek Istenben, hiszek Jézusban, de az Egyház nem érdekel.” De ez így nem megy! Van, aki azt gondolja, hogy személyes, közvetlen kapcsolatban lehet Jézus Krisztussal, az Egyházzal való közösség és közvetítés nélkül. Ez veszélyes és káros kísértés. Csak azokkal együtt lehetünk jó keresztények, akik követni akarják az Úr Jézust, mint egyetlen nép, mint egyetlen test, ami az Egyház.

V.R.

Vissza az újság tetejére

Az imáról

Ferenc pápa üzenetében is szó esik az imáról. Idézzünk most fel néhány, az imához kapcsolódó gondolatot, amelyek megtalálhatók „Az igazak bölcsessége” című könyvben is.

Imádkozni nem annyi, mint Istenhez szólni, hanem hallgatni Istenre, aki hozzád szól - üzeni nekünk Luis Évely.

Isten a szív imádságát szereti, és nem a szavunkra figyelmez - állítja Mikes Kelemen.

Ha annyira sok dolgod van, hogy nem érsz rá imádkozni, akkor bizonyos lehetsz, hogy jobban elfoglalod magad, mint ahogy Isten jónak látja - üzeni nekünk D. L. Moody.

Akkor kérünk imánkban valamit a legigazabb szívvel, ha az imánk végén már meg is feledkeztünk eredeti kérésünkről, és egyedül Isten szeretetének és akaratának engedjük át magunkat. Hiszen, akitől maradéktalan bizalommal kérünk valamit, annak gondviselésében maradéktalanul bízunk, és szükségszerűen a magunk kérése elébe helyezzük szándékát - vallja az imáról Pilinszky János.

A reggeli imádság határozza meg a napot. Az elpazarolt idő, amely miatt szégyenkezünk, a kísértések, amelyekben elesünk, a rendetlenség és az illetlenség a gondolatainkban és a többi ember iránti bánásmódunk gyakran az elhanyagolt reggeli imádság következményei - állítja Dietrich Bonhoeffer.

A bensőséges imádságban eltöltött idővel lesz arányos életünk gyümölcsöző voltja - tanítja velünk M. Basilea Schlink.

A hangtalan imák nem maradnak némák Isten előtt - fejti ki nézetét az imáról C. H. Spurgeon.

Kérés és hálaadás

A mai evangéliumban Jézus és a kánaáni asszony beszélgetését olvassuk. Az asszony azt kéri Jézustól, hogy gyógyítsa meg lányát, akit fogva tart egy gonosz szellem. Kissé meglepődünk azon, hogy Jézus, aki más esetekben szívesen fogadta az ilyen jellegű kéréseket, most szóra sem méltatja őt, úgy viselkedik, mintha meg sem hallotta volna. Az asszony mégsem akar távozni, az elutasítást jelző hallgatás ellenére is bízik, ezért ha nem is tud Jézus közelében maradni, továbbra is hangos kiáltásokkal ismétli meg kérését. Emiatt a tanítványok arra kérik Mesterüket, hogy küldje el. Erre Jézus már nem hallgatásával, hanem szavaival kifejezetten megtagadja a kérést, mondván, hogy küldetése csak a választott néphez szól és nem a pogányokhoz. E határozott visszautasítás sem készteti távozásra az asszonyt, aki Jézus lába elé borulva ismétli meg sokadszorra kérését. Az Úr még ekkor sem enged neki, hanem kijelentésével valósággal megsérti az asszonyt, hiszen a kutyákhoz hasonlítja. Ő viszont nem sértődik meg, hanem a Jézus által említett „kutyás-mondást” a saját javára fordítja, s így erősíti meg kérését. Jézus ekkor enged, megdicséri hitét, meggyógyítja lányát. Mit tanulhatunk e történetből?


Elsőként a kitartó kérést kell megemlítenünk. Amikor Istentől kérünk valamit, akkor nem szabad feladnunk. Egy idős asszony meséli el, hogy unokája évek óta súlyos beteg. Felsorolja, milyen módszereket, kezeléseket alkalmaztak nála, hány helyre vitték már orvosokhoz és professzorokhoz, miféle készítményeket hozattak neki külföldről. Bátorítom, hogy imádkozzon unokájáért. Erre így válaszol: „Azt már megtettem, nem segített!” - aztán távozik. Szavaiból arra következtetek, hogy a sokféle gyógymód között próbálkozott az imádsággal is, de mivel nem hatott néhány nap vagy hét alatt, abbahagyhatta. Vigyázzunk! Az imádkozás nem erre való! Így nem szabad imádkoznunk! Aki azt mondja, hogy nekiáll imádkozni egy szándékra és Isten három hét alatt teljesítse kérését, az teljesen félreérti az imát. Mert Isten talán éppen azt akarja megtudni, hogy mennyire vagyunk kitartóak.

A másik lényeges üzenet, hogy Isten nem elutasító. Lehet, hogy csak próbára akar tenni minket. Próbára teszi kitartásunkat, hitünket. Ha az első visszautasításnak tűnő eset után elfordulunk tőle, nem kérjük tovább őt, akkor az a bizalmatlanságunk jele. Azzal a bizalommal érdemes imádkoznunk, hogy Isten meghallgat minket. És azzal a bizalommal, hogy jól tudja, mire van szükségünk lelkünk üdvössége érdekében.

A harmadik mondanivaló pedig az, hogy Isten jósága minden ember felé kitárul, senki, egyetlen ember, egyetlen nép sincs kizárva abból. Jézus korában elterjedt volt a zsidók között az a felfogás, hogy Isten csak őket, a választott nép tagjait segíti, üdvözíti. Amikor Jézus meghallgatja ennek a nem zsidó, hanem pogány asszonynak a kérését, bizonyítja, hogy Isten senkitől nem tagadja meg szeretetét. Szeretetének, jóságának, gondviselésének megtapasztalása és végső soron az üdvösség elnyerése nem egyes népek vagy egyes személyek kiváltsága, hanem minden ember számára elérhető.

Befejezésül még egy tanulság: Amennyire buzgók és lelkesek vagyunk a kérő imában, olyannyira legyünk buzgók a hálaadásban is!

Vissza az újság tetejére

A három szita

Tanmese a mának"

Egy napon valaki meglehetősen felindulva kereste fel Szókratészt: Ó, Szókratész, hallottad-e, mit művelt a barátod? Ezt rögtön el kell, hogy mondjam neked. Egy pillanat! – szakította őt félbe a bölcs. – Amit mondani akarsz, átszűrted-e a három szitán?

Három szitán? Kérdezte csodálkozva az illető. Igen, kedves barátom, három szitán. Lássuk csak, vajon az, amit el akarsz mesélni, átmegy-e a három szitán!

Az első szita az igazság. Meggyőződtél-e arról, hogy amit el akarsz mondani, az igaz? Nem, nem, csak mások elmondásából tudom.

Vagy úgy! De a második szitát már biztosan használtad. Ez pedig a jóság szitája. Vagyis az, amit el akarsz mondani, ha nem bizonyosodtál meg róla, hogy igaz, legalább jó? Nem, ellenkezőleg.

Ahá - szólt közbe Szókratész -, akkor használjuk még a harmadik szitát is, és tegyük fel a kérdést, vajon szükséges-e, hogy elmondd nekem ezt a számodra oly felháborító dolgot.

Szükségesnek éppenséggel nem mondható, jelezte a „hírhozó”.

Tehát, mondta a bölcs mosolyogva, ha az, amit el akarsz mondani, sem nem biztos, hogy igaz, sem nem jó, sem elmondása nem szükséges, akkor felejtsd el az egészet, ne bosszantson az se téged, se engem!

K kalendárium 2013.

Vissza az újság tetejére

Életige

Az egész világon milliók olvassák és igyekeznek tettekre váltani azt a magyarázatot, amelyet Chiara Lubich, a Fokoláre Mozgalom alapítója havonta a Biblia egy-egy mondatához fűzött, s amely széles körben hatással van az egyének és közösségek életére.

„Bocsáss meg a másik embernek, ha vétett, imádkozz, s neked is megbocsátják vétked.” (Sir 28,2)

Ez az életige az egyik ószövetségi könyvből való. Krisztus előtt 170-180 körül írta egy írástudó bölcs, Ben Szira, aki Jeruzsálemben folytatott tanítói tevékenységet. Olyan témát tanít, mely kedves az egész bibliai bölcseleti hagyomány számára. Eszerint Isten irgalmas a bűnösökhöz, és nekünk is példája szerint kell cselekednünk. Az Úr megbocsátja minden vétkünket, mert „irgalmas és könyörületes, szelíd a haragban és gazdag az irgalomban” (vö. Zsolt 103,3.8). Becsukja szemét, hogy ne lássa többé bűneinket (vö. Bölcs 11,23), elfelejti és a háta mögé veti minden vétkünket (vö. Iz 38,17). Ő ugyanis, mivel ismeri kicsiségünket és nyomorúságunkat – írja másutt Ben Szira –, „megsokszorozza a bűnbocsánatot”. Isten, mint minden apa és anya, mivel szereti gyermekeit, megbocsát nekik, megajándékozza őket bizalmával, elrejti hibáikat, és fáradhatatlanul bátorítja őket.

Isten, mivel apa és anya, nem elégszik meg azzal, hogy szereti gyermekeit és megbocsát nekik. Az a vágya, hogy ők is testvérként tekintsenek egymásra, egyetértsenek, szeressék egymást. Az egyetemes testvériség tehát Istennek az emberiségről alkotott nagy terve. Olyan testvériség ez, amely erősebb az óhatatlanul bekövetkező megosztottságnál, feszültségeknél, haragnál, amelyek a meg nem értés és az elkövetett hibák következtében oly könnyen kialakulnak.

Gyakran családok hullnak szét, mert nem tudunk megbocsátani egymásnak. Ősi gyűlölet táplálja a rokonok, a társadalmi csoportosulások, a népek közötti megosztottságot. Még olyanok is akadnak, akik azt tanítják, hogy ne felejtsük el az elszenvedett sérelmeket, hogy tápláljuk magunkban a bosszút… Így az alattomos harag megmérgezi a lelket és kikezdi a szívet.
Vannak, akik azt gondolják, hogy a megbocsátás a gyengeség jele.

Nem így van. A megbocsátás igen nagy bátorság megnyilvánulása, igazi szeretet, a leghitelesebb szeretet, mert érdek nélküli. „Ha csupán azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi lesz a jutalmatok?” – mondja Jézus. Ezt mindenki meg tudja tenni. „Szeressétek ellenségeiteket!” (vö. Mt 5,42–47)

Nekünk is meg kell tanulnunk Jézustól az apai és anyai szeretetet, az irgalmas szeretetet mindazok iránt, akikkel napunk során találkozunk, különösen azok iránt, akik valamiképp hibáznak. Akik pedig meghívást kaptak egy közösségi lelkiségre, azaz a keresztény lelkiségre, azoktól az Újszövetség még többet kér: „Bocsássatok meg egymásnak!” (Kol 3,13) A kölcsönös szeretet szinte szövetséget kér tőlünk: legyünk mindig készek megbocsátani egymásnak! Csak így járulhatunk hozzá az egyetemes testvériség létrejöttéhez.

„Bocsáss meg a másik embernek, ha vétett, imádkozz, s neked is megbocsátják vétked.”

E szavak nemcsak arra hívnak, hogy legyünk könyörületesek, hanem eszünkbe juttatják azt is, hogy a megbocsátás szükséges feltétele annak, hogy nekünk is megbocsássanak. Jézus maga figyelmeztet minket: „Amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek majd nektek is.” (Mt 7,2) „Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak.” (Mt 5,7) Ha ugyanis a szív megkeményedett a gyűlölettől, nem lesz képes felismerni és befogadni Isten irgalmas szeretetét.

Hogyan váltsuk hát tettekre ezt az igét? Természetesen bocsássunk meg azonnal, ha lenne még valaki, akivel nem békültünk ki! Ez azonban még nem elég. Át kell kutatnunk szívünk legrejtettebb zugait, hogy kiűzzük belőle az egyszerű közömbösséget, a jóakarat hiányát, bármiféle fölényes magatartást, a felületességet bárki irányában, akivel csak találkozunk.

Ezenkívül szükség van még egy megelőző műveletre is. Tekintsünk minden reggel új szemmel arra, akivel találkozunk a családban, az iskolában, a munkahelyünkön, az üzletben! Legyünk készen arra, hogy ne azt nézzük, ami nem tetszik a viselkedésükben, hogy ne ítélkezzünk, hogy bizalomban részesítsünk másokat; hogy mindig reméljünk, mindig higgyünk! Ezzel a teljes amnesztiával, ezzel az egyetemes megbocsátással a szívünkben közeledjünk mindenkihez! Egyáltalán ne emlékezzünk mások hibáira, mindent takarjunk be szeretetünkkel! Napunk során pedig bocsánatkéréssel vagy a barátság egy-egy jelével próbáljunk meg jóvátenni egy udvariatlanságot, egy türelmetlen megnyilvánulást! A másik ember ösztönös elutasítása helyett hagyjuk élni magunkban a teljes befogadást, a határtalan irgalmat, a teljes megbocsátást, a részvétet, a másik szükségleteire való odafigyelést!

Ha azután az Atyához fohászkodunk – mindenekelőtt amikor bocsánatot kérünk a hibáinkért –, látni fogjuk, hogy kérésünk teljesül, és teljes bizalommal mondhatjuk majd: „Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek!” (Mt 6,12)

Chiara Lubich/Magyar Kurír

Vissza az újság tetejére

Ingyenes jogi tanácsadás

A képújságunk mellett ezúton is tájékoztatjuk tisztelt olvasóinkat, hogy havonta egy alkalommal, délután öt órától ingyenes jogi tanácsadás van a Polgármesteri Hivatalban.

Közreműködő ügyvéd: dr. Molnár Arnold

Bejelentkezni a 06-20-823-1091 telefonszámon lehet

A következő időpont: 2014. szeptember 15. hétfő

Vissza az újság tetejére

Kolping hírek


Kolping Támogató Szolgálat

FELHÍVÁS

A Kolping Támogató Szolgálat továbbra is várja azok jelentkezését, akik segítségre szorulnak maguk, vagy a ház körüli munkájuk ellátásában. Gépkocsival el tudjuk szállítani kórházba, rendelésre, bevásárolni, rokonlátogatásra, temetői látogatásra és az élet adta egyéb helyekre. Továbbra is foglalkozunk a térség hátrányos helyzetű gyermekeivel, hogy közösséget alkotva tartalmas életet élhessenek.

Telefonszámaink. 340-228,     06-20-578-0867
Várjuk hívását!  A Támogató Szolgálat vezetője és dolgozói

Vissza az újság tetejére

Önkormányzati hírek

2014. július 29-én tartott soron kívüli Képviselő-testületi ülés az alábbi témakörökben foglalt állást:

Határozat született a rendkívüli önkormányzati támogatás igényléséről, ami a befolyt bevételek és a működési kiadások egyensúlyát az alulfinanszírozásunk miatt kívánja megteremteni. Határozat született az Intézmények konyhája és a Mikszáth Kálmán Közművelődési Intézmény tevékenységi köreinek életszerű bővítéséről és az Államkincstár felé történő jelentéséről.

Egyebek között foglalkoztunk Bakó László nemzetközi favágó versenyen indulásának támogatásával, a Konopás-féle ház sorsával, a Drágffy-sírkő sírkő-parkbani kiemelt helyre kerülésével és a Derék-pataki víztározó útjának végleges üzembe helyezésével.

Vissza az újság tetejére

Műfüves pálya bérlése

A Petőfi Sándor Általános Iskola területén lévő műfüves sportpálya az iskolai sportfoglalkozásokat követően, minden nap 22 óráig a sportolni vágyó fiatalok és felnőttek számára bérleti díj ellenében igénybe vehető.

Tornák esetén öltözőt biztosítunk! Esti pályavilágítás van!

Bérleti díj:

Alkalomszerű használat esetén:                                   4500 Ft/ óra

Rendszeres (legalább 10 alkalom) használatnál:       3500 Ft/ óra

Focitornák esetén a rendszeres használat díját kell fizetni!

A bérlési időszakra vonatkozó térítési díj munkaidőben a Polgármesteri Hivatal pénzügyi irodájában fizethető be. A befizetést igazoló bizonylatot a pálya használata előtt a gondnoknak be kell mutatni. Pénztári időn túli használat díja a helyszínen, a használat előtt is fizethető.

További információt és időpont egyeztetést kérni - hétvégi használat esetén is - Molnár Jánosnál (Érsekvadkert Rákóczi u 137.) személyesen vagy a 06-30-494-5143 telefonszámon lehet.


Vissza az újság tetejére


Egyházközösségi hírek


SZEPTEMBER 7-ÉN HŐSÖK ÜNNEPE, a fél 10-es szentmisét követően emlékezés  a Hősök emlékművénél.

Szeptember 8-án, hétfőn:Kisboldogasszony napja. Szentmisék a hétköznapi ünnepek rendje szerint reggel 7-kor és este 7 órakor lesznek. Köszöntsük Égi Édesanyánkat születének napján 

 
 A KÁLVÁRIA BÚCSÚ
: SZEPTEMBER 13-14-ÉN LESZ. Szombaton fél 6-kor keresztúti ájtatosság, majd szentmise a Kálváriánál.

            15-én, vasárnap a templomból fél 10-kor indul a körmenet a Kálváriához, majd ott szentmise, és körmenetileg jövünk vissza.    

            Pusztaberki szentmise du. 5 órakor

Szeptember utolsó vasárnapja SZENTÍRÁS VASÁRNAP.  

Pusztaberki búcsú napja: Szeptember 29, hétfőn. Szentmise du.

A hétköznapi és szombati szentmisék szept.15-től este 6 órakor kezdődnek.

 

KERESZTELÉSEK:

        21.  Kapás Lilla, Katalin (Kapás Zoltán - Ernei Délia)

HÁZASSÁGOT KÖTÖTT:

7. Viczián Tamás – Várhegyi Brigitta

HALOTTAINK:

33. Pistyúr János (1939)
34. Macska András (1952)
35. Szrenka Istvánné, sz. Nagy Ilona (1947)
36. Dombai Jánosné, szül. Kácsor Margit (1933)
37. Laczó Jánosné, szül. Szrenka Erzsébet (1934)
38. Seres József, (Pusztaberki, (1948)

Vissza az újság tetejére

Szentmiseszándékok

Szeptember

1. hétfő           -

2. kedd           - Laczó János, felesége Erdős Rozália, lányuk és vejük

3. szerda        - Hálából

4. csütörtök    - Pataki, Beszkovszki és Tóth család élő és elhunyt hozzátartozói

                        - Kristály Mihályné Gyurkovics Rozália, fia Mihály, szülei, testvérei és hozzátartozók

5. péntek        - Sipos Ferenc, Sipos és Pataki család élő és elhunyt tagjaiért

                        - Pálinkás Gábor lelki üdvéért

6. szombat     - Szabó István, bátyja Sándor, szülei, nagyszülei

                        - Tomis Jánosné, élő és elhunyt hozzátartozók

                        - Busai Kázmér 10. évforduló és szülei, Pincze András, felesége Nagy Anna és elhunyt hozzátartozók

7. vasárnap   - Súth Antal, felesége Bicskei Anna, fiuk, szüleik és unokavejük

                        - dr. Mácsik Ferenc 15. évforduló, szülei és a Mácsik család élő és elhunyt tagjai

                        - Molnár János, szülei, Molnár József, felesége, élő és elhunyt hozzátartozók

8. hétfő           - Kovács János, felesége Paulicsek Erzsébet, szüleik, nagyszüleik

                        - Boda János, 2 felesége, szüleik, testvéreik, hozzátartozók és nászuk Csabák István

9. kedd           - Urbán Ignác, beteg felesége, Urbán és Kaba család elhunyt tagjai (Alapítványi)

10. szerda      -

11. csütörtök - Gálik Péter és Híves Vivien jegyesekért

12. péntek     - Záhorszki József, szülei, testvére, Boda és Jakubecz család halottaiért

                        - Szabó Ignác, felesége Záhorszki Margit, gyermekeik, szüleik és elhunyt hozzátartozók

                        - Laczó András felesége Erzsébet élő és elhunyt családtagok

13. szombat   - Néder Géza

                        - Jakubecz János, felesége Szabó Erzsébet, lányuk Margit, férje Péter, szüleik és hozzátartozók

                        - Balogh János, felesége Pistyúr Emerencia, élő és elhunyt hozzátartozók

14. vasárnap - Bulejka János 1. évforduló, élő és elhunyt hozzátartozók

15. hétfő        -

16. kedd         -

17. szerda      - Záhorszki Gergelyné Csillag Erzsébet, évfordulós, valamint elhunyt férjéért és szüleikért

18. csütörtök -

19. péntek     -

20. szombat   - ifj. Valkó János, nagyszülők és élő hozzátartozókért

                        - Laczó és Surman család élő és elhunyt tagjaiért

                        - Kovács Gergelyné Czinege Ilona, 2 férje, fia, veje, szüleik és hozzátartozók

21. vasárnap - Varga Imre, szülei, Varga és a Szakács család élő és elhunyt tagjaiért

                        - Konopás István 5. évforduló, felesége Nagy Ilona, szüleik, testvéreik, Vitéz István, felesége Erdős Mária, a családok élő és elhunyt hozzátartozók

22. hétfő        -

23. kedd         -

24. szerda      -

25. csütörtök -

26. péntek     - Berta József és Urbán Magdolna jegyesekért

27. szombat   - Kristók János, veje, szülei, apósa, Mrekvicska József, felesége Csillag Mária, Vitéz István és a család halottaiért

                        - Pálinkás István, felesége Csillag Erzsébet, szüleik és hozzátartozók

                        - Gálik István, szülei, apósa, anyósa, élő és elhunyt hozzátartozók

28. vasárnap - Jakubecz Mihály, felesége Mrekvicska Mária, gyermekeik és szüleik

                        - Verebes Ignác, 1. évforduló, szülei, a család élő és elhunyt tagjai

                        - Jakubecz Gergely, szülei, unokája, Czinege és Varga család halottai

29. hétfő        -

30. kedd         -

Vissza az újság tetejére
Vissza az előző menüre