Érsekvadkert (1906-ig Vadkert) Magyarországon, Nógrád megyében a Nógrádi-medencében Balassagyarmattól 15 km-re délre, Váctól 30 km-re északra fekszik. Lakosainak száma 3900, amivel 6. legnagyobb települése a megyének (megelőzve várost is). A hely már a rézkortól lakott (Kyjatice kultúra).
Első írásos említése 1255-ben Uodkert néven történt, de utalásokból tudjuk, hogy a helyi parókia 1223-ban már létezett. A középkorban az esztergomi érsek vadaskertje (fák vad alanyainak termőhelye), majd udvarnokainak lakóhelye és egyben vámhely volt.1540-től török fennhatóság álá került. A község területén eredetileg három település állt, melyeket a tatárok 1598-ban elpusztítottak. Az újra benépesülő községnek magyar és szlovák lakói voltak. Erre utal, hogy a Kossuth Lajos utca itteni szóhasználattal Ulicska a szlovák utcácska szóból ered. A Rákóczi Szabadságharc „Romhányi csata” néven ismertté vált ütközetének egy része a község határában zajlott (1710.jan. 22.). Az eldöntetlen csata sok véráldozattal járt. Ennek emlékét őrzi a falu melletti Sír-patak neve.

1733-tól mezővárosi rangot kap és 1871-ig megtartja ezt a címet. 1849-ben Görgey Artúr tábornok seregei haladtak ill. állomásoztak a községben. A két Világháborúban a falu környékén nem voltak nagyobb harcok, de a hadseregbe bevonulók közül sokan nem tértek vissza. A zsidó lakosság nagy részét elhurcolták. A kommunizmus 40 éve alatt sem vesztette el hitét az itt élő nép. Az Esztergomi Egyházmegye egyik „fellegvárának” nevezték. 1992-ben a községben megalapították a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolát, amely 2006-ig működött.
Bõvebb információk: községünk honlapjánVissza a főoldalra