Érsekvadkerten 1937-ben alakult meg először a Katolikus Asszonyok Lányok Szövetsége (Kalász). A célja az volt, hogy a fiatal lányokat felkészítse a házasságra, az édesanyai hivatásra, megtanítsa őket mindarra, amire a szülői házban nem volt lehetőség.


2000-ben néhány lelkes édesanya kezdeményezésére ismét megalakult-régi és új tagokból-az érsekvadkerti Kalász. A tagok száma ma már meghaladja a száz főt. Négy csoport működik: Nagymamakorúak, középkorú asszonyok, fiatal lányok, kislányok csoportja. Az idősebbek egy hónapban egyszer, a fiatalok havonta kétszer tartanak összejöveteleket, melyek két részből állnak, Az első felében lelki töltekezés történik (imádság, Szentírás olvasása, elmélkedések, lelki beszélgetések), második felében kötetlen beszélgetések vannak.


Miért fény a Kalász az egyházközségünkben?

A kalász tagok igyekeznek családjaikban felelősen betölteni a női, édesanyai hivatásukat, gondozzák a templomot és környékét, megszépítik az ünnepeket, őrzik a hagyományokat, ápolják a családok közti kapcsolatokat, zarándokutakat, közösségi megmozdulásokat szerveznek (Kalász nap, varrószakkör, jótékonysági vásár), lelkigyakorlatokon vesznek részt, szeretetszolgálatot végeznek. Teszik mindezt jókedvvel, szeretettel, imádságos lelkülettel. Jó kapcsolata van az Érsekvadkerten működő többi egyházi és más társadalmi csoportokkal is.


Reméljük, hogy az általunk negyven év után felvett szolgálat –régi, és reményeink szerint új tagokkal- folytatódik egyházközségünk, és nemzetünk javára.

 

Dr. Kovácsné Nagy Mária, az érsekvadkerti Kalász vezetője

Vissza a főoldalra