Vadkerti harangok
2009. November


Az igazi fény
Szentmiseszándékok
Felfedezhettük a világot
Meghívó helyett
Építeni a jövőt
Evangélium mindennap
Keresztút a Papok évében IV.rész
Köszönet
Szerzetessé válni
A boldogok sorába lépni
Mária adventi készülete
Ingyenes jogi tanácsadás
Cserkészek közt
Híreink

Vissza az előző menüre

Az igazi fény

Egy budapesti jóbarátom mesélte, hogy tavaly december elején, az egyik délutánon a feleségével és három gyermekükkel elmentek megnézni a karácsonyi kínálatot. Körül akartak nézni egy kicsit, hogy mit érdemes venni ajándékba a gyermekeknek. A lakásuk közelében lévő bevásárlóközpontot választották, hiszen jól tudták, hogy a több száz üzletben minden kapható. A hatalmas épület a karácsonyi vásár idejére óriási díszvilágítást kapott kívül és belül egyaránt. A távolról is látható színes lámpák és égők ezrei vonzották a vásárlókat a pláza felé, s mentek is az emberek a sötét decemberi napokon a csillogó fények irányába. Az épületbe lépve mindenki elámulhatott az óriási fényártól. A barátom két nagyobbik gyermeke is versenyezve mutogatta egymásnak a különleges lámpákat és karácsonyfákat, amelyeket a folyosókon és az üzletekben felfedeztek. Így indultak el a nyüzsgő tömegben, hogy végig nézzék a boltokat. A nagy nézelődés közepette hirtelen észrevették, hogy a legkisebb gyermek, a négy éves Eszter eltűnt. Egy pillanat alatt földbe gyökeredzett a lábuk, és kétségbe esve néztek körül, hogy hol lehet a kislányuk. Hová tűnhetett el ebben a nagy tömegben? Lám a nagy csillogás, a rengeteg megvásárolható ajándék annyira elvonta a figyelmüket, hogy még saját gyermekükről is megfeledkeztek Hogy fogják őt megtalálni? Merre induljanak el keresni?  Azonnal visszafelé indultak és két üzlettel odébb meglátták a kis Esztert. Nagy megkönnyebbüléssel léptek oda a kislányhoz, aki egy kirakat előtt állt és valamit nagyon nézett. Vajon mi tetszett meg neki? Talán egy szép baba? Vagy valamilyen más, érdekes játék? Talán egy csillogó-villogó karácsonyfa? De a kirakatban nem gyerekjátékok voltak, hanem mindenféle utazótáskák, bőröndök és hátizsákok. És a kis Eszter viszont nem a táskákat nézte, hanem egy kis adventi koszorút, ami a bőröndök között egy kis asztalkán foglalt helyet. Hagyományos adventi koszorú volt fenyőágakból fonva Három lila és egy rózsaszín gyertya volt rajta. Mivel éppen advent első hete volt, a koszorún csak egy lila gyertya égett. Ennek a fénye vonzotta a kislányt. Eszter felnézett szüleire, s akis lángra mutatva ezt mondta: „A templomban is ugyanilyen gyertya égett a koszorún.”

 Ezt az adventi történetet azért meséltem el, mert valamit tanulhatunk ettől a négy esztendős kislánytól. Valami nagyon fontosat megtanulhatunk tőle, ami hasznunkra lehet az adventi készületben. Esztert ugyanis nem kápráztatta el a hatalmas fényár, ami az egész bevásárlóközpontot betöltötte és szinte mindenkit elkápráztatott. E kicsi lány a sok millió lámpa között is felfedezte a kicsiny lángocskát, ezt a parányi fényt, amely valahonnan ismerős volt számára, s addig nézte, amíg eszébe nem jutott, hogy a templomban látott hasonlót. Egyedül ő fedezte fel az igazi fényt, amit talán senki más nem vett észre a csillogás közepette. Talán nem csupán egy gyermek képes erre, hanem azok a felnőttek is, akikben van még egy kis gyermeki lelkület, s megőriztek valamit gyermekkoruk vallásosságából

 Az előttünk álló négy hétben lassan fel kell készülnünk Jézus születésének ünnepére. De vajon elég lesz-e az, hogy hétről hétre több gyertyát gyújtunk meg? Nem lesz-e kevés ez a decemberi díszvilágításban. Elárulom, hogy nem lesz kevés. A karácsonyi fények kialszanak, az égőket januárban leszerelik. De a világ Világossága, Jézus Krisztus mindig ragyogni fog. Nem csak karácsony éjszakáján, hanem az ünnepek után is. Ő az igazi fény. Ő az igazi világosság. Ö az egyetlen, aki elhozhatja életünkbe a hit fényét, a remény világosságát és a szeretet ragyogását. Vegyük észre a napról napra közeledő fényt, aki maga Jézus és engedjük, hogy bevilágítsa életünket, családjaink életét.

 Befejezésül még elmondom, hogy barátom említette azt is, hogy a következő vasárnapon, amikor a család összegyűlt az adventi koszorú körül, Eszter gyújtotta meg a következő gyertyát. Ezzel már nagyobb lett az igazi fény. S ha mi is meg akarjuk találni az igazi világosságot, Jézust, nem kell a plázákba járnunk, hiszen odahaza, a családi adventi gyertyagyújtás alkalmával megtalálhatjuk.

(HIS)

Vissza az újság tetejére

Felfedezhettük a világot

Az Érsekvadkert - térsége Támogató Szolgálat munkáját ma már talán senkinek sem kell bemutatni. Az összetett feladatkör egyik kiemelkedő pontja a sérült gyermekek heti foglalkoztatása. A családias hangulatú délutánokat megkoronázza az, ha egy - egy kirándulásra vagy kulturális programra elmehet a kis csapat. Így történt ez szeptemberben is amikor kétszer is "felfedezhettük a világot". Először Nőtincsre mentünk.

 Talán vannak, akik nem tudják, hogy itt az erdő alján, patak partján a mesevilág és a valóság, a múlt és jelen határán fekszik a Seholsziget Élménypark.

Kati néni, a vezetőnk, nagyon nagy szeretettel vezetett minket körbe és mutatta be a parkot. Mintha egy kis időutazáson vettünk volna részt. A régi paraszti élet szerszámai, mezőgazdasági eszközei ma már, mint kiállított tárgyak fogadják a kíváncsi pillantásokat. Az épületek falait csodaszép famunkák borítják de a pihenőhelyek asztalai, padjai is egy remek fafaragó művész alkotásai. A díszes, faragott oszlopok büszkén magasodnak az út mellett odavonzva minden tekintetet.

 Persze azért a "komoly" látnivalókon kívül elsősorban a gyerekek világa ez.

Találkozhattak olyan állatokkal, melyeket eddig nem vagy csak a könyvekből, mesékből ismerhettek. Az pedig, hogy ezeket az állatokat meg is simogathatták egy életre szóló élményt jelentett számukra. Az indiánsátrakat nem csak kívülről, hanem belülről is megnézhettük. A mesebirodalom elemei, a kosárhinta, csúszda, labirintus mind-mind remek szórakozást nyújtottak a gyerekeknek.

Az állatok védőszentjéről elnevezett Szent Ferenc kupola 170 éves platánból faragott asztala és padjai lehetőséget adtak az izgalomtól is megfáradt kis csapatnak a pihenésre. Persze érdekes látnivaló itt is akadt bőven. A nap fénypontja a kis Tincsi lokomotív volt. Talán bátran állíthatom, hogy a magyar vonattörténelem összes utasa nem érzett akkora örömöt, felszabadultságot, mint ezek a gyerekek. A gumikerekű kisvonat a "füttyel, pöfögéssel" teljesen ismeretlen volt számukra. A gyönyörű napsütésben "száguldott" velünk a kisvonat és Ők közben gondolatban mindenek lehettek, amikről eddig csak álmodni mertek.

 Másik utunk Hontra Tsitári-forráshoz (Csitári) vezetett.

Ennek a zarándokhelynek különös kisugárzása van. Megnyugodott kicsit a lelkünk és úgy éreztük, hogy erőt kaptunk az élet további akadályainak, kihívásainak legyőzéséhez.

Hiszünk és bizakodunk. A kápolna mellett található Szűzanya szobornál mécseseket gyújtottunk, elhelyeztük a virágunkat, és közösen imádkoztunk. Ez után a meghitt pillanat után a családias hangulatot csak emelte, hogy egyik "kis-nagyfiút" 18. születésnapja alkalmából tortával, dalokkal felköszönthettük. Az ünneplés után tettünk egy rövid sétát a környéken, etettünk, simogattunk lámákat is. Végül természetesen mi is megtöltöttük a csodatévő forrás vizével az üres flakonjainkat és lelkünkben különös megnyugvással, szívderítő érzésekkel, élményekkel gazdagodva tértünk haza.

Járfásné Évi

Vissza az újság tetejére

Meghívó helyett

Karácsonyi Koncert Fotó: Kristók János„Örvendezzünk jertek, áhítatos lelkek,
Istenünk oltáránál!
Nyissuk ki a lelkünk, vidám dalra keljünk:
mi Urunk mireánk vár.”

  Ismét itt az Advent, a karácsonyi készület ideje. Egy nehéz évet mögöttünk hagyva, amikor körbetartozásokat és tömeges elbocsátásokat hozó csődhullám söpör végig életünkön. Mégsem aggódunk, hisz az öröm vasárnapján a zene lágy hullámai is segítenek a nehézségek elviselésében, mint egy jelét adva vajúdó világunkban az élni akarásunknak.

 Tehát ebben az évben is lesz KARÁCSONYI HANGVERSENY templomunkban december 13-án délután fél öttől, ahová a támogatókat, a szereplőket és a zenére vevő hallgatóságot egyaránt szeretettel hívunk és várunk. A felcsendülő zeneművek vezérfonalát most is a Rózsavölgyi Márk Művészeti Szakközépiskola tanárai és növendékeinek műsora képezi, de mindig örömet jelent a helyi és környékbeli felnőtt és diák kórusok sok munkát magánhordó műsora is.

Karácsonyi Koncert Fotó. Barák Barna Imre A program összeállítását most is Gyimesi László tanár úr végzi el, aki személyesen és a 06-35-340-162 telefonszámon egyaránt fogat építő jellegű javaslatokat, részfeladatok kivitelezésére tett felajánlásokat.

 Szegényebbek lettünk mindannyian. Nehezebb támogatókat is szerezni. Belépő díjat ennek ellenére sem szedünk, de a rendezvény támogatására minden adományt (szendvicsnek valók, sütemények, üdítők, pénz, stb) örömmel fogadunk . Felajánlásaikat a hangverseny előtti napig fogadja Beke László, Fábián András és Molnár János, de a sütemény a hangverseny végén is leadható a Kolping házban.

 Támogatói részvételre buzdítva az újabb adományozókat a beérkezés sorrendjében, az alábbiak szerint köszönjük és köszöntjük a tavalyi anyagi adományokat:

Érsekvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet, Önkormányzat, Egyházközség, Érsekvadkert Jövőjéért Alapítvány,  COOP ZRT Érsekvadkert, ÉDIMODUL KFT, ZSIGAÁCS,  Kolping Család, Balla Mihály országgyűlési képviselőnk, Barák Család, Fehér Tibor vállalkozó, FATER BT, Halaj TÜZÉP, Jamrik József, Kristók József, MEDE Szerszámszaküzlet, Sági Péter, Szamovil KFT (kisáruház), Csabák Margit (szeszfőzde), Horváth Lajos, özv Dósa Józsefné, Major család, Beke butik, V.I..

(Szervezők)

Vissza az újság tetejére

Építeni a jövőt

Sövényírtás Fotó: Barák Barna Imre Még mindig a fülembe csengenek dr.Bolberitz Pál atya a régi kántorházban  1992-ben elhangzott szavai. Ne foglalkozzatok a pályaszéléről bekiabálókkal, akik legfeljebb a múltat végképp eltörlők rabszolgái. Ti csak tegyétek a dolgotokat a plébánosotokkal összhangban, hisz csak az visz előre benneteket és építi a jövőt az utánatok következő generációk számára. Különben sem jön ide senki, hogy helyettetek egy szalmaszálat is odébb tegyen. Ezek a gondolatok keltek most is életre, amikor plébánosunk, András atya a templomkerti elöregedett, az eleink által 75 éve épített kőfalat támadó sövény gyökerestől történő eltávolítására invitálta a férfi híveket. A rosszidő ellenére is húszan vállalták a nehéz munkát, melynek már is látható az eredménye. Rejtekhelyéből előlépett a szorgos asszonyi kezek által egész évben gondozott, virágokkal díszített templomkertünk. Köszönjük nekik az egész éves odafigyelést, a sövény irtóknak pedig az 1934-ben épült, jövő évben megújuló kőkerítés állagmegóvó nehéz munkáját. Ezzel fizikálisan is megőrizzük a múltat, teret adva a jövő építésnek.

 A közösség nem csak kövekből épül, hanem szellemi dolgokból is. A bevezetőben elhangzott gondolatokra támaszkodva, fiatal olvasónk javaslatát felkarolva, a kántor úr szerkesztői tevékenységével, a Vadkerti Harangok kiadásában, advent 3. vasárnapján egy énekes füzet jelenik meg az újságunk elérhető helyein. E kis füzetke szüleink, nagyszüleink által énekelt, de még ma is ismert karácsonyi énekeket tartalmaz.  Vigyük és énekeljük az ünnepek alatt, hisz ezzel is emlékezünk eleinkre és jó útra térítjük jövőnket. E kis füzetnek sincs ára, de a harangok perselyébe elhelyezett újság értékű (100Ft) adomány jelzése annak, hogy jövő építő szándékunkat még a nehéz helyzet sem törte meg.

 Közeledik a karácsony. A Harangokba szánt írásaik leadási határideje december 10.

(szerkesztőség)

Vissza az újság tetejére

Evangélium mindennap

 Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Amikor az Emberfia eljön az ő dicsőségében, összes angyalának kíséretében, és helyet foglal dicsőséges trónusán, akkor minden nemzet összesereglik előtte, ő pedig elválasztja őket egymástól, miként a pásztor is elválasztja a juhokat a kosoktól; a juhokat a jobbjára állítja, a kosokat pedig a baljára.

 Aztán a király így szól a jobbján állókhoz: „Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! Mert éhes voltam és ti ennem adtatok; szomjas voltam, és ti innom adtatok; idegen voltam, s ti befogadtatok; ruhátlan voltam, és ti betakartatok; beteg voltam, és ti fölkerestetek; börtönben voltam, és ti meglátogattatok!” Erre megkérdezik tőle az igazak: Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enni adtunk volna neked, vagy szomjazni, hogy inni adtunk volna? Mikor láttunk idegenként, hogy befogadtunk volna, vagy ruhátlanul, hogy betakartunk volna téged? Mikor láttunk betegen, vagy börtönben, hogy meglátogattunk volna?” Akkor a király így felel: „Bizony, mondom nektek: Amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek!”

 Aztán a balján állókhoz szólt: „Távozzatok tőlem, ti átkozottak, az örök tűzre, amely az ördögnek és angyalainak készült. Mert éhes voltam, és nem adtatok nekem enni; szomjas voltam, és nem adtatok inni; idegen voltam, s nem fogadtatok be; ruhátlan voltan, és nem takartatok be; beteg voltam és börtönben sínylődtem, s ti nem látogattatok meg engem!” Erre ők is megkérdezik: Uram, mikor láttunk téged éhezni vagy szomjazni, idegenként vagy ruhátlanul, betegen vagy börtönben, és nem siettünk a segítségedre? Ő pedig ezt felei majd nekik: Bizony, mondom nektek: Amit e legkisebbek egyikével nem tettetek, velem nem tettétek! Ezek akkor az örök büntetésre mennek, az igazak pedig az örök életre mondja Máté evangéliuma nekünk, kései utódoknak, a 25,31-46 –ös Szentírási szakaszban.

Vissza az újság tetejére

Keresztút a Papok évébe IV.rész

Keresztúti stációk-Érsekvadkert (fotók: Kristók János)

IX. állomás - Jézus harmadszor esik el a kereszt súlya alatt

Az Úr már harmadszor fekszik a porban a kereszt terhét hordozva. Megint onnan lentről tekint ránk. Ez a háromszori elesés a végletekig elmenő, a legteljesebb, a minden áldozatra kész szeretetet adja át nekünk üzenetként. Sokszor mennyire hálátlanok vagyunk iránta!

(rövid csend)

- Jézus Krisztus, Főpapunk és Áldozatunk, aki engesztelő és elfogadott ajándék vagy!
- Irgalmazz nekünk!

Irgalmazz nekünk, Urunk, ha a megszólás bűnébe estünk. Sajnos papjaidban is meglátjuk az emberi gyengeséget, a bűnt, a hibát vagy a gyarlóságot. Engedd, hogy ilyenkor mindig annak a szándéka legyen előttünk, hogy a te őszinte és a jó útra térést előmozdító szereteted szerint viselkedjünk. Ments meg minket a felesleges, a botlást nagyobbá tévő szavaktól!

Miatyánk...
Üdvözlégy...
Könyörülj rajtunk, Urunk!
Könyörülj rajtunk!

X. állomás - Jézust megfosztják ruháitól

Az Úr teljesen kiüresítette önmagát. Mindenéről lemondott, amije volt. Ezzel is emberileg beláthatatlan mélységeket tár fel a szeretetben. Engedi, hogy a gúny, a lekicsinylés és a megvetés tárgya legyen. Ezzel pedig azt is nekünk ajándékozza, hogy az ilyen nehéz, szenvedést okozó élethelyzetekben is számíthatunk kegyelmi segítségére.

(rövid csend)

- Jézus Krisztus, Főpapunk és Áldozatunk, aki hűséges, ártatlan és szeplőtelen vagy!
- Irgalmazz nekünk!

Irgalmazz nekünk, Urunk, ha közönyösségünk, nemtörődömségünk miatt nehézzé tesszük lelkipásztoraink életét. Bocsásd meg, ha ezzel előmozdítjuk azt, hogy a jó példával nem járnak előttünk. Segíts inkább minket abban, hogy buzgóságunk, küldetéstudatunk értékelése őket is segítse a papi hivatás példamutató megélésében!

Miatyánk...
Üdvözlégy...
Könyörülj rajtunk, Urunk!
Könyörülj rajtunk!

XI. állomás - Jézust a keresztre szegezik

Az áldozati oltáron ott az áldozat, aki egyben az áldozatot bemutató pap is. Minden áldozatbemutatás forrása, az újszövetség papságának eszményképe előttünk van. A maga nagyszerűségében és fenségében feltárul az áldozathozatal lényege: megdicsőíteni az Atyát, és az ő ajándékait közvetíteni az embereknek.

(rövid csend)

- Jézus Krisztus, Főpapunk és Áldozatunk, aki szeretett és vérével tisztára mosott minket!
- Irgalmazz nekünk!

Irgalmazz nekünk, Urunk, ha a papnevelés ügyét nem éreztük az Egyház közösségén belül saját ügyünknek is! Szívből fakadó kötelességünk, hogy imáinkkal és a lehetőség szerinti anyagi áldozatvállalásainkkal előmozdítsuk a papnevelés nehéz, de áldásos feladatát. Add, hogy a te kegyelmed és a mi áldozatunk kibontakoztassa a papnövendékek hivatását, akik a jövőben lelkipásztoraink lesznek!

Miatyánk...
Üdvözlégy...
Könyörülj rajtunk, Urunk!
Könyörülj rajtunk!

Vissza az újság tetejére

Köszönet

A nyár folyamán a tagok gyűjtést rendeztek ruhaneműből. A segítőkész emberek adományait a Balassagyarmati Családsegítő Szolgálathoz juttattuk el.
Köszönjük az adakozók több, mint húsz zsákot megtöltő ajándékait, s továbbra is szívesen fogadjuk azokat.
Karitász

Vissza az újság tetejére

Szerzetessé válni!?

Elmondani nem is olyan nehéz, megélni viszont már összetettebb feladat.

Fotó: Molnár családHogy valaki szerzetes lehessen, azt a legtöbb szerzetesi rendben hosszas felkészülési folyamat előzi meg, amely során három meghatározó állomással találkozik a szerzetességre készülő. A legelső ilyen állomás a jelölti idő végén a beöltözés; a második az egyszerű fogadalom és a felkészülést az örök fogadalom zárja le. A világi életben ezek a fogalmak a barátságnak, jegyességnek és házasságnak felelnek meg.

A Vadkerti Harangok olvasói közül többen hallottak róla, hogy tavasszal beköltöztem a bencés rend bakonybéli monostorába, mint jelölt. Ennek az időnek két fontos szerepe van egy jelölt életében. Egyrészt, hogy a szerzetes közösség megismerje a jelentkezőt, másrészt pedig, hogy a jelentkező mélyebben megismerje a szerzetesi életet. Mindkét megismerés jelentősége abban rejlik, hogy kiderüljön, a jelölt valóban a szerzetesi életre hivatott-e. A jelölti idő nem abból áll, hogy a jelentkező tananyagokat tanul meg és valamilyen vizsgák formájában számot ad a megszerzett ismeretekről, hanem egyszerűen bekapcsolódik a közösség életébe, hétköznapjaiba. Részt vesz az imádságokon és részt vállal a munkákból, és mindeközben elmélyítheti kapcsolatát az Istennel.

Az imádságok ideje monostoronként változik. Bakonybélben napi öt alkalommal: reggel fél hatkor és fél hétkor, délben, délután öt órakor és este fél kilenckor vannak a közös imádságok. Ezek alkotják a nap vázát. A munkákat délelőtt és délután az imádságok között végzik a közösség tagjai. Személyenként és feladatkörönként különböző arányban keveredik a szellemi és a fizikai munka. Ez utóbbiak közé tartozik a hatalmas monostorépület és az udvar rendben tartása. A rendháznak van egy nagynak számító arborétuma és egy gyógynövénykertje, amelyek gondozása részben szintén a közösségre hárul. Vannak kézműves tevékenységek is, amelyeket teljesen (műtárgyak másolása) vagy részben (gyógynövénykert) a szerzetesek végeznek. De olyan is akad, amit a közösség kis létszáma miatt az évek folyamán világiaknak engedtek át (gyertyaöntés, könyvkötészet). Szellemi munkák között pedig többek között olyan tevékenységekkel találkozhatunk, mint könyvkiadás előkészítése, látogatók kalauzolása, lelkigyakorlatok vezetése, lelkipásztori munkák és kulturális programok szervezése.

Ennek a közösségnek és szerzeti életnek voltam a jelöltje november elejéig. Azért használok múlt időt, mert a jelölti időm saját döntésem alapján ekkor véget ért. A közösség tagjai a beöltözésem időpontját november végében jelölték meg. Amikor az én állásfoglalásomra került a sor, hosszas megfontolás és beszélgetések után azt kértem a monostor elöljárójától, hogy bocsásson el, mert nem érzem magamat eléggé elhivatottnak a szerzetesi pályára. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy nem volt jó, talán csalódtam, vagy nem ezt vártam, esetleg kudarcot vallottam. Ezekről szó sincs. A bakonybélben töltött közel nyolc hónap teljes értékű, tartalmas és hasznos volt számomra. De ahhoz, hogy valaki szerzetesnek menjen nem elég az, hogy jól érzi magát. Ha valaki pusztán azért akar szerzetes lenni, mert jó; esetleg nem érik csalódások; azt kapja, amit várt és még a kudarcok is elkerülik, akkor az az ember nagyon keveset értett meg a szerzetesség lényegéből. Egy beszélgetésünk alkalmával Várszegi Asztrik főapátúr azt mondta: 'A monostor nem csupán egy hely, ahol a szerzetesek élnek, hanem egy hely, ahol az ember mélyebben megismeri önmagát.' Pontosan ezt tapasztaltam meg a jelölti idő alatt. Úgy gondolom, ahhoz, hogy valaki szerzetes vagy pap legyen, nem elegendő, hogy valaki jó, becsületes és kötelességtudó. Ahhoz teljes szívből jövő elhivatottság kell. Magamban pedig csak részben találtam meg ezt az elhivatottságot, és emiatt tartom helyesnek a döntésem, hogy nem öltöm magamra a szerzetesi ruhát, hanem mint világi hívő próbálom megvalósítani Isten belém ültetett szándékát.

Ezúton szeretném megköszönni mindazoknak, aki biztató és bátorító szavakkal valamint imádsággal, fohásszal segítettek, vagy egyszerűen csak gondoltak rám a jelölti időm alatt. Isten áldja meg őket jóságukért.

Ha valaki a leírtak ellenére mégis úgy gondolná, hogy kudarc vagy csalódás miatt hoztam meg a döntésem, akkor annak azt kívánom, hogy csak ilyen kudarcok és csalódások legyenek az életében. S ha kívánságom valóra válik, akkor biztosan nem lesz kétséges számára, hogy miért is kívántam mindezt.

Horváth Csaba

Vissza az újság tetejére

A boldogok sorába lépett

 Ha belepillantunk nemzetünk történelmébe két dolog erősen kirajzolódik. Az első királyunkat (Szent István) szentként, míg az utolsót, a IV. Károly névre hallgatót példamutató életük végett boldogként emelte oltárra egyházunk. A második észrevétel az lehetne, hogy az Árpád-ház szentjeit számban a XX. századiak követik. Apor Vilmos, Batthyány-Strattman László, Salkaházi Sára, IV. Károly király után a nehéz helyzetben mutatott életpéldájuk alapján immár Meszlényi Zoltán segédpüspök is oltárra emeltetett.

Új példaképünkről tudni kell, hogy a közelünkben lévő Hatvanban született 1892. január 2-án. 1909-től  Rómában tanul és 1915.október 28-án szentelték pappá. Az egyházáért és népéért végzett szolgálata már 1931-ben esztergomi kanonoki tevékenységgel folytatódik.

1937 október 1-től már esztergomi segédpüspökké nevezi ki a Szentatya, a püspökszentelése már e hó 28-án meg is történik. Ettől kezdve a Kassa-Rozsnyó magyarrész apostoli adminisztratúra helynöke. 1950. június 17-én az Esztergomi Káptalan helynöke lesz. Tevékenységét nem nézte jó szemmel, a Rákosival fémjelzett kor politikai vezetése, és még ebben az évben,  vádak nélkül letartóztatják és elhurcolják. Nem sokáig bírta a kistarcsai rendszer vallomásra bíró eljárásait. Hitének és nemzeti hovatartozásának megtartásával, az egyházat megbontó törekvéseknek élete árán is ellenállva, már 1951. március 4-én lelkét visszaadta teremtőjének. Testének emberhez méltó eltemetésére csak 1966. június 24-én kerülhetett sor az esztergomi bazilikában. A boldoggá avatására 2004. március 10-én indult eljárásra 2009.10.31-i Boldoggá avatása tette fel a pontot. S hogy nem a véletlen műve ez a méltóság, tanúskodjon arról az új boldogunk egy 1945. júniusban elhangzott szentbeszéd részlete:

 Évtizedek harcai megtanítottak arra, hogy nevelőim figyelmeztetései nem voltak túlzások. S amikor a múlt év őszén Istenben boldogult főpásztorunk tisztán látva népünk tragikus sorsát, kiadta papjainak a parancsot, hogy mindenki küldetéséhez híven maradjon meg a gondjaira bízott hívek között, s amikor figyelmeztetett a nála szokásos egyszerű, keresetlen szavakkal, hogy a papoknak a legnagyobb megpróbáltatások idején teljesíteni kell kötelességeiket, még a vértanúság árán is: a martirium gondolata nem döbbentett meg, nem csodálkoztam, természetesnek tűntek fel az Üdvözítő szavai: eljön az óra, hogy mindaz, ki megöl titeket, szolgálatot vél tenni Istennek.

(szerkesztőség)

Vissza az újság tetejére

Mária adventi készülete

 Mária adventjéről van egy mosolygós-kedves mondat Szalézi Szent Ferenc levelezésében. Egyszer egy előkelő lány fordult a majdani szenthez. Kolostorba szeretne lépni, de még túlságosan fiatal hozzá. Az évekig tartó várakozás pedig túlságosan is a terhére volna, mert ő annyira vágyakozik a szerzetesi élet után. Ezért kéri a püspököt, eszközöljön ki számára korengedélyt, hogy azonnal teljesíthesse elhatározását.

 A szent bizonyára tudta, hisz főrendi családok lelki atyja és levelező társa is volt, hogy ennek az előkelő kislánynak talán soha életében nem kellett várakoznia, minden kívánsága azonnal teljesült. Úgy érzi, itt az ideje, hogy türelmet tanuljon. Azt írja hát neki: Leányom, gondolja meg, amikor a Boldogságos Szűz arra készült, hogy megszülje az Isten Fiát, mekkora várakozás élhetett benne, s mégsem kért felmentést a kilenc hónap alól, eszébe se jutott, hogy próbáljon lealkudni valamit a várakozás idejéből.

 Nem, Máriának ilyesmi nem jutott eszébe. Ahogy később sem jutott eszébe semmi olyan kérés, amivel bármiképp is kivételes sorsot biztosított volna magának. Hogy lehetett volna enélkül Jézus anyja? Nem szülhette volna nekünk fiát, ha nem lett volna ő maga egészen egy közülünk.

 De nyilván azért sem kért felmentést Mária, mert nem tétlen várakozásban töltötte a kilenc hónapot, hanem tevékeny készületben. Az alázatosság mellett ez a másik „titka” türelmének.

(J. István atyától)

Vissza az újság tetejére

Ingyenes jogi tanácsadás

A képújságunk mellett ezúton is tájékoztatjuk tisztelt olvasóinkat, hogy havonta egy alkalommal, délután öt órától ingyenes jogi tanácsadás van a Polgármesteri Hivatalban.

Közreműködő ügyvéd: dr. Molnár Arnold

Bejelentkezni a 06-20-823-1091 telefonszámon lehet

A következő időpont: 2009.december 21. hétfő 17-18 óra között

Vissza az újság tetejére

Cserkészek közt

Az 1028. számú Néri Szent Fülöp Cserkészcsapat oldala

 Egy hét éve húzódó ügy végére tett pontot az Emberi Jogok Európai Bírósága. Kimondták, hogy a tantermekben elhelyezett keresztek szülői és diákjogokat sértenek. Az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Olaszországot az iskolai osztálytermekben található feszület miatt. Az Európa Tanács égisze alatt működő, strasbourgi székhelyű bíróság szerint az iskolai kereszt sérti egyfelől a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak a gyermeknek, másfelől a sérti a gyermeknek a vallásszabadsághoz fűződő jogát.

A kitiltott Isten válasza:

Gyakran megkérdezik az emberek a vallások képviselőit: Ha van Isten, miért engedi meg azt a sok szenvedést és bajt, amely sújtja világunkat, benne a sok ártatlan embert és gyermeket? Az alábbi interjú találó választ ad a kérdésre.

Az ismert amerikai lelkész, Billy Graham leányával, Anne Grahammel készítettek interjút az egyik rádióműsorban, amelyben Jane Clayson riporternő megkérdezte őt az utóbbi idők borzalmas eseményeivel kapcsolatban: Hogyan engedhette meg Isten, hogy ilyenek történjenek?

Anne nagyon mély, éleslátásra utaló választ adott: Úgy hiszem, Istent nagyon elszomorítja, ami velünk történik, ám évek óta azt mondjuk neki: menj ki az iskoláinkból, a kormányunkból, és távozz az életünkből. És Ő, amilyen gentleman, csendben hátrahúzódott. Miképpen várhatjuk el Istentől, hogy áldását és védelmét adja, ha egyben arra szólítjuk fel, hogy hagyjon bennünket békén? O Hare (akit meggyilkoltak, testét nemrég találták meg) panaszkodott, hogy nem akar imádságot az iskoláinkban, és mi azt mondtuk, rendben.

Azután valaki azt mondta, jobb, ha nem olvassuk a Bibliát iskoláinkban: a Bibliát, amely azt mondja: ne ölj, ne lopj és szeresd felebarátodat, mint önmagadat. És mi azt mondtuk, rendben.

Azután dr. Benjamin Spock azt mondta, ne fenekeljük el a gyermekeinket, ha rosszul viselkednek, mert a kis személyiségük megsérül, és lerombolhatjuk önbecsülésüket (Spock fia öngyilkos lett). És mi azt mondtuk, egy szakember biztosan tudja, miről beszél, és azt mondtuk, rendben. Aztán valaki azt mondta, hogy a tanárok és az osztályfőnök jobb, ha nem fegyelmezik a gyermekeinket, amikor rendetlenül viselkednek. És az iskola vezetői azt mondták, hogy a tanárok inkább meg se érintsék a diákokat, nehogy ezzel rossz reklámot csináljunk az iskolának, és semmiképpen sem akarjuk, hogy bepereljenek bennünket. És mi azt mondtuk, rendben. Aztán valaki azt mondta, hagyjuk, hogy diáklányaink abortuszt végezhessenek, ha akarnak, és nem kell, hogy ezt elmondják szüleiknek. És azt mondtuk, rendben. Aztán egy bölcs vezető azt mondta, mivel a fiúk fiúk, és úgyis meg fogják tenni, adjunk fiú diákjainknak annyi óvszert, amennyit akarnak, és nem kell, hogy erről szüleiknek beszámoljanak. És azt mondtuk, rendben. Aztán valaki, az általunk jelentős posztra megválasztottak közül azt mondta, hogy nem számít, hogy mit teszünk a magánéletben, ha elvégezzük a munkánkat. Újból egyetértve velük, azt mondtuk, nem számít, mit tesz valaki (beleértve az elnököt is) a magánéletben, amíg van munkánk és a gazdaság jól működik. Aztán valaki egyre tovább lépett ebben a csodálatban, és meztelen gyermekek képeit publikálta, majd tett még egy lépést, és ezeket elérhetővé tette az Interneten. És mi azt mondtuk: rendben, a szabad szólás joga ezt lehetővé teszi számukra.

És aztán a szórakoztatóipar azt mondta, csináljunk tv- műsorokat és mozifilmeket, amelyek az erőszakot, az erkölcstelenséget és a tiltott szexet reklámozzák. És készítsünk olyan zenefelvételeket, amelyek bátorítanak a nemi erőszakra, a kábítószer-fogyasztásra, a gyilkosságra, az öngyilkosságra és a különböző sátáni témákat dolgozzák fel. És mi azt mondtuk, ez csak szórakozás, nincs is rossz hatása, és különben sem veszi senki komolyan, úgyhogy, csak hadd menjenek.

Most pedig feltesszük magunknak a kérdést: miért nincs a gyermekeinknek lelkiismerete, miért nem tudnak különbséget tenni jó és rossz között, és miért nem okoz nekik problémát, hogy megöljék az idegeneket, osztálytársaikat, saját magukat? Talán, ha elég hosszan és keményen gondolkodunk rajta, ki tudjuk találni. Azt hiszem, elég sok köze van mindennek ahhoz a mondáshoz, hogy amit vet az ember, azt aratja. ”Kedves Isten, miért nem mentetted meg azt a kislányt, akit megöltek az osztályban? Tisztelettel, egy Érintett Tanuló”

És a válasz? “Kedves Érintett Tanuló! Ki vagyok tiltva az iskolából.

            Tisztelettel: Isten”

Vissza az újság tetejére

Kolping hírek


FELHÍVÁS

A Kolping Támogató Szolgálat továbbra is várja azok jelentkezését, akik segítségre szorulnak maguk, vagy a ház körüli munkájuk ellátásában. Gépkocsival el tudjuk szállítani kórházba, rendelésre, bevásárolni, rokonlátogatásra, temetői látogatásra és az élet adta egyéb helyekre. Továbbra is foglalkozunk a térség hátrányos helyzetű gyermekeivel, hogy közösséget alkotva tartalmas életet élhessenek.

Telefonszámaink. 340-228,     06-20-578-0867
Várjuk hívását!  A Támogató Szolgálat vezetője és dolgozói

Vissza az újság tetejére

Egyházközösségi hírek

1. A karácsonyi előkészület, ádvent 1 vasárnapjával kezdődik November 29-én.

2. November 30-án, hétfőn templomunk búcsúnapja, Szent András apostol ünnepe. Este 6 órakor ünnepi szentmise, amit Pályi László atya mutat be.

3. Az első hajnali szentmise dec.1 - én kedden reggel 6 órakor lesz.
A hajnali szentmisék rendje: Hétfőn – kedden - szerdán (kivéve dec.8) reggel 6 órakor, a többi napokon este 6-kor lesznek adventi szentmiséink. Minden szentmise előtt fél órával gyóntatás. (Használják ki az időt, mert nem biztos, hogy lelkigyakorlatunkkor lesz több gyóntatónk.)

4. Az elsőpéntekesek karácsony előtti gyóntatása, áldoztatása dec. 3-4-én; a külön, csak erre az alkalomra bejelentetteké dec.15-én. (Kérjük a sekrestyében felíratni őket)

5. December 8-a, kedd: Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának ünnepe, szentmise: reggel fél 8 és este 6 óra. (Pusztaberkiben 9 óra)

6. Ádventi lelkigyakorlatos készületünk dec. 10-11-12-én este 6-kor

7. December 11-én este hét órai kezdettel a Miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjai egy zenésdarabot adnak elő Kaszap István jezsuita szerzetes életéről. Az előadás színhelye a Közösségi Ház, a belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk.

8. Ádvent 3. vasárnapján (dec.13-án) de. fél 10-kor JUBILÁNS HÁZASOKAT VÁRJUK KÖZÖS HÁLAADÓ SZENTMISÉRE (25, 50, 55, 60 évesek és az azon túliak bármely évfordulót ünnepelnek.)

9. Dec. 13-ra 16:30-ra tervezzük a szokásos karácsony előtti koncertet.

10. KARÁCSONYI MISERENDÜNK: dec.25 éjféli szentmise 0 óra
dec. 25-én r. fél 8 - de. fél 10 (Pusztaberkiben fél 12)
dec. 26-án r. fél 8 - de. fél 10 (Pusztaberkiben fél 12)

11. Dec. 31-én, Szilveszter napján, Hálaadás szentmisével este 6 órakor.

Dec. 1-én reggel 6 órakor lesz az első hajnali szentmisénk.
Vadkertről és a Szentekről szóló egyházi
könyv kapható!

Keresztelt(ek):

28. Kuris Kincső Kinga (Kuris Roland – Zsiga Judit)
29. Szakács Júlia Natália (Szakács Ferenc – Oláh Natália)

Házasságot kötöttek:  

-

Halottaink:

52. Hogál Józsefné Molnár Ilona (1927)
53. Dombai Sándorné Kordics Mária (1926)

54. Záhorszki Ferenc (1956)
55. Kalmár József (1941)

Vissza az újság tetejére

Szentmiseszándékok

December

1. kedd           - Fábián József, felesége Mrekvicska Rozália és elhunyt hozzátartozók

2. szerda        - Pincze András, felesége Nagy Anna, testvéreik és szüleik, Busai Kázmér

3. csütörtök    - Sipos Ferenc, Sipos és Pataki család elhunyt tagjaiért

                        - Kristók István, Kristók Ignácné született Nyitrai Margit

                        - Viktor Istvánné, férje, násza Szakács József, felesége, 2 fia, lánya, menye és hozzátartozók

4. péntek        - Pistyúr János, felesége Erdős Margit, szüleik és hozzátartozók

                        - Paulicsek József, szülei, nagyszülei, Csűri István, felesége Mocsaran Margit, szülei és a Szabó család halottaiért

                        - Valcz Ferenc, felesége, szüleik, testvéreik és 2 menyük, valamint Sors Károly és felesége

5. szombat     - Mrekvicska Ignác, szülei, Szabó Vince, felesége Kormosói Ilona, szüleik, Csillag Gyula és szülei

                        - Vitéz János, édesanyja, öccse József és a család elhunyt tagjai

                        - Márton Sándor, élő és elhunyt családtagok

6. vasárnap    - Hegyi János 1. évforduló és elhunyt családtagokért

                        - Pálinkás József, felesége Mrekvicska Margit, gyermekeik, vejük és hozzátartozók

                        - Mohai Sándorné született Dombai Mária, szülei, nagyszülei, apósa, anyósa

7. hétfő           - Urbán és Gresina család élő és elhunyt hozzátartozóiért

                        - Mihalik, Laczó és a Szabó család élő és elhunyt tagjaiért

8. kedd           -Kristók István, felesége Dósa Erzsébet, sógora Dósa János, Valkó és Gréczi család halottaiért

                        - Erdős István, felesége Erdős Margit, lánya, veje és Zagyvai Gyula

                        - Vitéz János, öccse József és édesanyjuk

9. szerda        -

10. csütörtök  - Hálából

11. péntek      - Szabó Gergely, élő és elhunyt családtagok

                        - Záhorszki Ignác és Csordás család halottaiért

                        - Vodnák Imre 10. évforduló, felesége, nagyszülők, Mák Ferenc, felesége Kovács Anna

12. szombat   - Boda János 1. évforduló

                        - Klinger József, szülei, apósa, anyósa, hozzátartozók, valamint Kakas Mihályné, szülei, apósa, anyósa

                        - Erdős István, Boda Erzsébet, vejük, fiuk és hozzátartozók

13. vasárnap  - Antall József volt miniszterelnökért (alapítványi)

                        - Szabó Ignác, felesége Vitéz Mária, szüleik, nászuk Vitéz Sándor

                        - Pistyúr Gábor hősihalott, felesége, 2 fia János és Gábor, hozzátartozók, Jakubecz János, felesége és szüleik

14. hétfő         - Elhunyt családtagokért

15. kedd         -

16. szerda      - Gréczi István, felesége Boda Mária, szüleik, fiuk István és hozzátartozók

                        - Szabó Ignác

17. csütörtök  - Szrenka József, fiuk, szüleik, Laczó Mihály és nagyszülők

                        - Kristók János, felesége Híves Katalin, szüleik és vejük

                        - Neisz József, szülei, apósa, anyósa és fia József

18. péntek      - Híves Mihály, 2 felesége, elhunyt és élő családtagokért

                        - Majer László, édesapja, Majer és Danázs család tagjaiért

                        - Konopás István, szülei, apósa, anyósa, Nagy Lajos és felesége

19. szombat   - Koza József, felesége Nagy Erzsébet, vejük, Urbán István, felesége Csernák Mária és szülők

                        - Kristóf Imre, szülei, anyósa, apósa

                        - Kordics Károly, felesége Kristók Erzsébet, a Kordics és Kristók család halottaiért

20. vasárnap  - Híves János, desapja és nagyszülők

                        - Pobori Kálmán2. évforduló és elhunyt családtagokért

                        - Rith József, felesége Sztrecskó Sarolta, lányuk Veronika, Rith és Sztrecskó család elhunyt tagjaiért

21. hétfő         - Molnár, Szabó és Németh család élő és elhunyt tagjaiért

22. kedd         -

23. szerda      - Berecz Károlyné született Czinege Rozália, Radics Sándorné született Mátyás Mária és hozzátartozók

24. csütörtök  -

25. péntek      -

26. szombat   - Őszi István, Őszi, Csabák és Pálfi család halottaiért

                        - Kordics János, felesége Pálinkás Anna, vejük és hozzátartozók

                        - Bozsonyik István, édesapja, apósa, szüleik, valamint Szabó Andrásné, 2 férje és szüleik

27. vasárnap  - Molnár János és hozzátartozók, Pásztor Ignác, dr. Mészáros Ede és felesége Margit (alapítványi)

                        - Pistyúr János (1941), a Súth, Varga és a Pistyúr család halottaiért

                        - Paulicsek János és szülei

28. hétfő         - Boda Gyula, szülei, és nagyszülők

                        - Hálából

29. kedd         - Csillag János hősi halott, felesége, szüleik és lányuk Erzsébet

30. szerda      - Szabó Péter Pál (5. évforduló), Erdélyi Béla, felesége, gyermekei és nagyszülők

31. csütörtök  -

Vissza az újság tetejére
Vissza az előző menüre